Слухове: Ebay ще продава Skype , вероятен купувач - Google


В последният месец в риййдъра ми доста известни блогове около Skype и VoIP тръбят, че eBay ще продава Skype. Някои от посочените причини са, че макар приходът да е по-добър от очакваният за 2007, eBay не успява да включи Скайп в маркетинговият си модел а именно - свързване на VoIP софтуера с разплащателната система PayPal(също собственост на eBay) и с най-известният магазин за наддаване - ebay.com
Вероятният купувач е Google, като някои блогъри твърдят, че гигантът би си позволил цена до 6 милиярда долара. Ако това наистина се случи, Skype ще бъде продаден на двойно по-висока цена от тази която Ибей плати през 2005.
От известно време Гугъл проявява амбициите си за господство и над VoIP телефонията, признак за това е програмата GoogleTalk, която за момента не се радва на особен успех.
В интервю за Financial Times, изпълнителният директор на Ebay - John Donahoe загатва за бъдеща продажба:
"Ако съвместимостите са силни, ще го запазим в портфолиото си. Ако не - ще го преоценим"

Лично мое мнение е, че Гугъл ще бъде много по-добър собственик на Skype и от сделката ще спечелят най-много обикновените потребители. Интернет гигантът се е доказал, като добър купувач, запазващ принципите и подобряващ услугите на новите си придобивки. Идеите на Ибей за Скайп са (били) както споменах по-горе - единствено за свързване на VoIP програмата с известният е-магазин и системата за онлайн плащане, за това и от доста време Skype върви на автопилот. Дано целите на Гугъл са по-възвишени.





Posted in Етикети: , , , , |

0 коментара: