Skype 4.0 BETA - Тотална промяна.


Skype пусна новата 4.0 BETA версия на програмата. За разлика от почти липсващите нововъведения в 3.8, ще бъдете изненадани от пълната промяна в 4.0. Един нов, за някои удобен - за други отвратителен интерфейс, като основно се набляга на видео разговорите.

Нарочно изчаках известно време преди да напиша този пост. Исках да се опитам да свикна с новият външен вид на програмата и чак тогава да изкажа впечатленията си и коментарите си относно новата 4.0 Бета версия на Skype.

Първо впечатление, веднага след като инсталирах програмата: Отвратителен, гаден, неудобен интерфейс. Хрумна ми моментално да се върна към старата версия, както направиха някои други блогъри които чета. Но не го направих, реших да дам шанс на новият Скайп.

Второ впечатление, около седмица след инсталирането. Вече свикнах и... "отвратителният интерфейс" вече ми се струва удобен и улеснен. Мисля, че новият дизайн ще успее да удовлетвори повече днешните нужди на хората за интернет разговори, видео разговори, чат, обмяна на файлове и въобще връзка с приятели, партньори и клиенти. Изглежда програмистите и дизайнерите стоящи зад програмата са разбрали, че старият вариант вече не е достатъчно удобен. Преди години единственият начин за връзка по интернет(изключваме e-mail) бяха IM(instant messages) или така нареченият чат. По-късно се появиха гласовите разговори, още по-късно започнаха да се използват от масовото интернет общество. В днешно време обаче, разговорите и чатът не са достатъчни. Видео разговорите започнаха да взимат сериозен дял от комуникациите в интернет и много хора усещат нуждата от промяна в сегашните VoIP клиенти. Е, от Skype успяха първи. Ако изтеглите бета версията, ще разберете, че едно от нещата на които е наблегнато за ваше удобство е видеото и най-вече висококачественото видео - екранът е видимо уголемен, освен това веднага щом закачите видео камерата си(инсталирали сте драйвърите си, естествено) камерата се засича от Skype и ви се появява бутонче "Избери с видео". С един клик провеждате видео разговор с ваш приятел - в някой случай същото действие в старият клиент беше много по-сложно.
Случвало ли ви се е да чатите с 5+ човека, да изпращате файл и да провеждате разговор?
А случвало ли ви се е, да не ви се говори и просто да провеждате видео чат? Лесно ли е?
Е новият Skype решава и този проблем. Край на многото прозорци(можете и да си ги "откачате" ако искате). Всичко в един единствен прозорец за всеки отделен контакт.
Така, ако желая аз мога да провеждам видео разговор с приятелката си, в същото време да й изпращам файл, да чатя с нея и да я виждам, без да ме заболява ръката да натискам ALT+TAB. Това е един голям напредък, поне според мен.
Малките аватарчета не ви радват особено нали? Винаги съм се чудил когато хората си слагат снимки в цял ръст - не може да се види нищо. Е и този проблем е решен. В новата версия аватарите са няколко пъти по-големи отколкото в старата.

Това са повечето от подобренията в момента. Това е BETA версия, един цитат от Skype:

"Пуснахме бета версията възможно най-рано за да чуем мнението на хората за промяната"
Това е просто една тестова версия пусната единствено за да може малко по малко хората да свикнат с новият облик и евентуално от Skype да чуят отзиви за нея. В случай, че имате какво да кажете на екипа на Скайп относно 4.0 Beta можете да го направите тук: http://www.skype.com/go/betafeedback

Много неща липсват в Бета-та, естествено има и много кусури които няма смисъл да обсъждам, освен че...
Прозореца е много голям, но от Скайп обещават, че размера ще може да се променя в публичната.

Ако сте любопитен как ще изглежда 4.0, препоръчвам ви да си изтеглите бета версията, да я прегледате и да се върнете към 3.8. Просто тази бета не е годна за ползване - липсват много от опциите.

Какво е вашето мнение, харесва ли ви новият облик на Skype?








Posted in Етикети: , , , |

28 коментара:

  1. petervanev Says:

    Изключително съм доволен от него. Още не съм пробвал видеото, но още от самото начало начина, по който са го направили много ми харесва :) и ми е много по удобен от старият.

  2. Онлайн Психолог Says:

    хех, някой да мисли като мен... :)
    90% от коментарите които видях по темата бяха крайно отрицателни

  3. petervanev Says:

    Ами в интерес на истината промяната е доста сериозна и е замислена да конкурира настъпването на ooVоо според мен. Видеото ОЩЕ не съм го пробвал :) но четох изключителни неща, а и тук също.
    Не мога да си обясня какво не им харесва в интерес на истината...

  4. Анонимен Says:

    Аз бях един от първите писали за този Skype и за съжаление един от малкото, които го смятат за по-добър. Определено Skype върви в правилната посока, и въпреки че ти смяташ бетата за неизползваема, аз си я ползвам с кеф. До сега не съм й открил кусур, освен може би не много доброто използване на ресурсите. Смятам обаче активно да пращам feedback, за да може да стане тази версия по-добра, защото в този интерфейс е бъдещето. Всички софтуерни приложения използват един прозорец, евентуално с табове, само не и IM клиентите, това трябва да се промени.

  5. Анонимен Says:

    Новият скайп е страхотен. Моя компютър е слабичък, но забелязвам, че версия 3 го товареше повече. Нямам никакви проблеми с четворката. Може би има някои много дребни косурчета, но те не се забелязват толкова лесно. И да не забравяме, че това е бета и ще бъде подобряван с времето. Надявам се до есента да разполагаме с официална версия, но това не зависи от нас.

  6. Анонимен Says:

    Супер е този скайп, но някои неща не са дооправени. След версия 4.0.0.145 не винаги скайп издава звуци и изобщо не информира по никакъв начин за получени текстови съобщения. Открих, че проблема се оправя когато отворите настройките и изпрбовате някой звук от оповестяване например, но не съм сигурен, че се оправя 100%.

  7. abibii Says:

    Моля да пи помогнете
    Кажете къде да внеса пари за да заредя скайп кредит
    Искам да е по банков път ако е възможно

  8. Онлайн Психолог Says:

    Аз ползвам последната 4.0 бета(3) версия на Скайп и ще ви обясня как става при нея.
    Значи, отивате на "Избиране"(където се набират номера), кликвате на "Купете Скайп Кредит". Ще ви се отвори прозорец, който ще ви води към плащането.
    Billing Adress - натиснете на Change и променете информацията ако е нужно.
    Paying With - кликнете на Change и изберете Regular Bank Transfer - последната иконка.
    Отдолу на прозорчето трябва да ви излезе подобно съобщение за курса на обмяна евро-лев "Selected payments aren't available in EUR. Skype will convert the amounts to BGN at an exchange rate of €1,00 to BGN 1.95"
    Кликнете на "Next"
    Запишете всичко, което пише там и отивайте в банката.
    Надявам се, знаете английски.

  9. Анонимен Says:

    Благодаря гн Иванов
    Но незнам какво да кажа във банката имам дебитна карта
    Имам и пари във нея но нямам онлайн банкиране те ще се изненадат като им кажа заредете скайпа ми око обичате говоря ви така защото незнам как да се изразя
    И око все пак стане как ще разбера дали със си заредила парички за разговорите
    И още неща мисля че на няколко места почетох но на вички пише различно 0,055 ст ще ми бъдат разговорите към всички оператори или повече?
    И може ли да ми напишете вашата поща око не се спаря да ви попитам там

  10. Анонимен Says:

    Здравей Свилене пак съм аз abibii ами чудеся те как ще разберат кой скайп да заредят незнам много англйският /извиниме/

  11. Онлайн Психолог Says:

    Свържете се с мен в skype - smoke_machine_89

  12. Анонимен Says:

    Здравейте!Искам да попитам , как мога да изчистя хронологияга си?

  13. Онлайн Психолог Says:

    Падащо меню "Инструменти" -> "Настройки" -> "Поверителност" -> "Неприкосновеност" -> "Разширени настройки" -> "Изчисти записите" :)

  14. Анонимен Says:

    Здравейте, искам да попитам защо немога да кликна върху екстрите в тази версия?

  15. Unknown Says:

    Аз го инсталирах днес.И имам два скайпа и като го инсталирах SkypeLauncher не ми отваря за вторий скайп и сега не знам какво да правя.Мъчих се да го изтрия и пак да си инсталирам старата 3.8 но не иска.В момента съм се побаркала и се чудя как да изляца от тази каша.Моля ако има програма за 4,0 за повече скайпове ми я пратете.Skype:cvetaka
    Благодаря предварително!

  16. Анонимен Says:

    как да отворя скъпе на 2 акаунта? :?

  17. Анонимен Says:

    Искам да попитам,защо когато ме потърсят в скайпа от отсрещната страна им се получава черти,даже понякога им блокирва компютъра не могат да се свържат с мен и викат,че им вкарвам вируси,обяснете ми какво да правя,а дали има значение каква версия е самия скайп,аз съм с 3.8, една моя приятелка е с още по стар скайп,предварително благодаря.

  18. Анонимен Says:

    Здравей те отново аз изискам да попитам за мобилните разговори аз имам телефон
    Нокия N95 от каде да си сваля скайп/от интернат та на телефона ли или от компа и да го кача на телефона
    И колко пари ще ми спират и кой ще ги спира нещо се обърквам съвсем на 40г съм но искам и аз да се запозная със глобалното животно интернат услуги Благодаря

  19. Анонимен Says:

    ами честно казано с него съм от 2-3 дни обаче ми цепи много по-бавен от другия е и не ми е проблема в нета ами е от самият скайп с предишния нямах текива проблеми съжалявам но не ми харесва

  20. металчето Says:

    някой може ли да ми каже къде се намира известието за рожден ден в новия скайп?

  21. Онлайн Психолог Says:

    В тази версия няма известия за рожденни дни, но вероятно опцията ще се върне в следващите версии.

  22. CtoqH Says:

    super e ot 5-6 meseca sym s nego i kolkoto pove4e rabotq s nego vijdam 4e e po dobyr vse pak si e podobrenie.i za na4inae6ti e po dobyr. prosto 4ovek trqbva da se vre pove4e i da 4ovyrka tuk tam za da mu svikne

  23. Анонимен Says:

    Може ли някои да ми каже,защо тоя скаип "бета" редовно ми маха снимата и видиото от профила?????

  24. CtoqH Says:

    kato si obnovih skype oba4e ne mojah da se vpi6a izpisva mi 4e sym bil vpisan a s drug nick vlizam i ot drug komp sy6to

  25. Анонимен Says:

    Имам проблем и искам да попитам, как бих могъл да премахна следите от влизанията в Скайп-а с други юзери освен с моя? Аз съм с Виста и чрез описания начин %AppData%\Skype\, при мен не се получава. Моля дайте ми съвет!

  26. Анонимен Says:

    Как може да се изтрие хронологията при скайп 4.0

  27. Анонимен Says:

    izvinete iskam da popitam zashto v noviq skype 4.0 beta nqma skypeme

  28. harvit0o0 Says:

    кат0 цяло скайпа е долу горе добър обаче изключително много ме дразни това че не излиза, както на старата версия, когато абоната извън линия и на старата се виждаше кога за последно е влизал .. не знам защо го няма обаче на моменти поне за мен е много важна точно тая опция :)