Разговорите през Skype не могат да бъдат подслушвани?



Много хора се бяха притеснили, че могат да бъдат подслушвани, дори има интернет протести против това. Ето едно успокоение за тях: Изглежда подслушването на Skype-to-Skype разговори е невъзможно.
В интервю на News.com, от Skype казват, че не са получавали призовки или съдебни заповеди за подслушване на определен акаунт, но ако получат такива не могат да помогнат.

Поради P2P архитектурата и кодировъчните техники, Скайп не може да помогне на полицията при поискване.
- казва Дженифър Кокин - директор по комуникациите.

В свои статии, Skype са казвали, че винаги се съобразяват със законните изисквания - може би на Люксембург където е регистрирана фирмата, но не и с американските закони при които е задължително да има начин за подслушване.
В програмата се използват напреднали техники за криптиране на връзката, като информацията не минава през сървъри, а директно от потребител към потребител. По този начин прекъсване и подслушване на връзката е почти невъзможно - дори не може да се разбере кой с кого говори. Естествено, винаги може да се подслушват обаждания с бръмбъри или троянски коне.
Разговори към стационарни или мобилни телефони могат да бъдат подслушвани понеже минават през телекомуникационни мрежи.
Неясно е дали е възможно да се преглеждат чатове. Чат сесиите не се пазят на сървъри на Скайп, за това единственият начин подслушването да се осъществи е в реално време. Поради причини за сигурност всички пароли се пазят на сървърите на Skype в(да се надяваме) криптирано състояние, но не се знае каква е кодировката. Ако е възможно(бързо) разкодиране, тогава чатовете ще могат да бъдат подслушвани, защото програмата все още позволява логване на два компютъра в един акаунт едновременно.

Какво е вашето мнение?
Успокоявате се, че не можете да бъдете подслушвани или се тревожите, че талибаните могат да си говорят спокойно, правейки планове за нов атентат?

Моето мнение:
Не искам да бъда подслушван, като всеки човек и аз искам да запазя личното си пространство неприкосновено, но съм ЗА подслушването.
Ако се прави от правилните хора и с мярка, то ще доведе до предотвратяване на престъпления и заловяване на престъпници.

5 коментара:

  1. Анонимен Says:

    Ti maloumen li si be, kak si ZA podslushvaneto? Q vzemi se svesti malko...

  2. Анонимен Says:

    Кой ти гарантира ,че само "правилните хора" ще подслушват.А и атентатори,подготвящи атентат няма да говорят дирекно за това в скайп.Много е вероятно да си ползват собствена кодировка на текста(съмнявам се да се доверят напълно на скайп,след като са решили да подготвят атетнтат).Потърпевшите ще сме си само ние,редовите потребители.

  3. Анонимен Says:

    Who knows where to download XRumer 5.0 Palladium?
    Help, please. All recommend this program to effectively advertise on the Internet, this is the best program!

  4. Unknown Says:

    Здравейте, видях, че и Вие се интересувате от така наболелия проблем с безразборното подслушване. Ние предлагаме услу, имаща за цел да Ви предпази от недоброжелателите, които ще си позволят да Ви подслушват и проследяват чрез собствения Ви мобилен телефон. На нашия сайт http://cryptotel.net/ ще намерите информация за услугите ни и сигурността и надеждността на технологиите, които използваме, а в блога ни http://blog.cryptotel.net/ и много допълнителна информация за това как да се предпазваме.

  5. Анонимен Says:

    вече е ясно, че скайп се подслушва, вземи изтрий тая тъпотия..