Скайп, подслушвания и педофили


Според статия в People.co.uk, отделът за тайно разузнаване на UK(GCHQ) подслушва педофили в Skype. Педофилите обменяли информация в Скайп понеже не се налагало да споделят лични данни в него. Засичали ги в сайтове и слушали разговорите за да спасят малката Мади Маккан.

Напоследък има много слухове, че Skype се подслушва от правителствени агенции. Най-солидното доказателство до сега за това е, че преди няколко седмици високопоставен човек от австрийското вътрешно министерство е споменал, че при тях "няма проблеми с подслушването на Skype". Това е било казано на среща с най-големите интернет провайдъри в Австрия, на която главната обсъждана тема е била оставянето на задна вратичка за лесен достъп до лични разговори и информация на потребители.

Въпреки многото въпроси отправени към Скайп след тези случаи, досега те не са казали абсолютно нищо в многобройните си интервюта.

За мое съжаление, тази статия вече не е достатъчно достоверна. Разговорите в Skype могат да бъдат подслушвани. Криптиращите системи си работят и дребни хакерчета много, много трудно биха добили достъп до личните ви разговори, но ако от ДАНС, ГДБОП или НСО(примерно) имат съмнения за престъпни деяния от ваша страна, нищо не пречи да бъдете подслушвани. Според много източници, начинът по който Скайп се подслушва е чрез специален "ключ" благодарение на който разговор и въобще връзка между потребители могат да бъдат декодирани от трета страна. Съответният ключ не се дава на всеки естествено. Появиха се дори спекулации, според които миналогодишното прекъсване на Скайп е било направено нарочно, за да се инсталира нов метод за подслушване.

Ebay, собственикът на Skype е американска компания, и въпреки, че SkypeLimited е люксембургска фирма, може би Ибей трябва(е притиснат) да се съобразява с важащият американски закон по подслушванията.

Има ли опасност за нас?

Не мисля... Поне ако не сте престъпник. Реално погледнато е невъзможно да се следи потребление на милион и повече човека в България, които ползват интернет. Дори да е постижимо огромният обем информация да се записва на харддискове, няма да има кой да разгледа писанията или да чуе разговорите на толкова много хора. Според някои, рискувате разговорът ви да бъде прегледан ако в него споменете думички като "тероризъм", "дрога" ...

Алтернатива на Скайп?

Алтернативи на Skype има много. Ще срещнете обаче огромен проблем при преместването на контактите си в друга мрежа, а и ако ще го правите заради подслушването - няма смисъл. Yahoo Messenger, ICQ, AIM, Google Talk - компании базирани в САЩ, съобразяващи се с тамошният закон за готовност на подслушване на всяко едно интернет приложение за комуникация от съответните органи. Законът в ЕС също е на път и вероятно скоро ще се приеме, въпреки масовите протести.

Аз все още си оставам на мнение, че подслушването може да бъде и "здравословно". Педофили, терористи или наркодилъри - ако има някакъв, макар и минимален шанс някои от тези хора да бъдат хващани по този начин, той трябва да се използва. И макар, че на мен ще ми бъде отнето едно право на неприкосновена, лична кореспонденция, което заслужавам - съгласен съм ако това може да помогне светът да стане едно малко по-безопасно място.
Нека си припомним начините чрез които обаждане и чат могат да бъдат подслушани:

  • keylogger(Троянски кон, вирус) - записване на натиснатите клавиши и изпращане на мейл адрес или сайт. Може да се запише паролата на потребителя, което гарантира достъп до чат на живо. Използва се "дупка" в сигурността, която позволява два различни компютъра да са едновремено в един и същи акаунт - без никакво уведомяване на нито един от двамата.
  • Налучкване на паролата от човек, който познава собственика на акаунта. Често хора слагат за парола името на кучето си, жена си, детето си, ЕГН-то си и други неща с които лесно може да бъде свързан. Налучкването в Скайп не е лесен начин, понеже след шестият опит трябва да се чака 1 минута за следващи шест опита.
  • Хакване на node сървърите на Skype. За по-голяма сигурност, паролите се пазят на така наречените node сървъри. Ако някой разбере къде са, успее да ги хакне и паролите не са добре криптирани в базата данни е възможно да ги научи.
  • Phishing атака. Получавате мейл или съобщение в което изпращачат се представя за служител на Скайп и казва, че има нужда от вашите име и парола, защото е загубена базата данни(най-често).
  • Подслушване на входовете и изходите на звуковата карта - обикновено става с "бръмбар", но е възможно и с вирус.
  • Прекъсване на жив разговор, чрез декриптиране на връзката. За пореден път казвам, че модерните криптиращи технологии вградени в Скайп е много трудно да се декодират. Това ни навежда на мисълта, че трета страна може да подслушва само чрез гореспоменатият "ключ" за декриптиране - даден от Скайп.
Ако съм пропуснал нещо, добавете го в коментарите.

Случаят за който споменах в началото на статията е пример, че в Европа е възможно подслушванията да работят за благото на хората. В България - едва ли...
Ако сте против подслушванията, можете да подкрепите международният протест Свобода, а не страх, който ще се състои на 11 октомври по улиците на повечето, ако не и всички европейски столици.



Ако статията ви е харесала, моля подкрепете я в Svejo.net

Imo.im - Skype, ICQ и други през браузър



Imo.im е сравнително нова услуга, която позволява чат и (видео)разговори в най-популярните мрежи, през уеб интерфейс, без да ви е нужен софтуера за всяка отделна програма.

Чрез Imo.im можете да се свързвате с няколко VoIP и чат мрежи, през техният уебсайт или програмата им за Windows. Мрежите които се поддържат в момента са: Skype, MSN, Yahoo Messеnger, Google Talk, AIM, ICQ и MySpace.


Наскоро в листа беше добавен Skype. Можете да влезете с вашите потребителско име и парола и ще забележите прозорче с приятелите си и техният статус. Можете да чатите и дори да провеждате видео разговор. Тази услуга е на лице както в уеб клиента, така и в програмата която можете да изтеглите на компютъра си. Единственото ограничение в момента е, че SkypeOut не се поддържа.

За какво може да ни е полезен Imo.im?

Imo може да ползвате когато не сте на вашият компютър - у приятел или в интернет зала - ако на съответният компютър няма инсталиран Skype клиент, ще ви е много по-удобно да се възползвате от услугите му. Знам също, че в много офиси са забранени програми за комуникация като Скайп, там също леко може да заобикаляте правилата, само шефа да не забележи(... и не ме издавайте) :) Да не забравяме и другото предимство - обединяване на няколко програми в един прозорец - не е нужно да търпите тежкото ICQ или Yahoo Messеnger, можете да ползвате Imo и да разговаряте в няколко мрежи през една програма. Чрез свързване на акаунтите на ICQ и Скайп например, можете когато се логнете в Скайп, програмата автоматично да ви логва и в ICQ.
"Имо" е първата подобна услуга за Скайп - странно защо до сега Skype не са си направили собствен сайт през който да може да се чати и разговаря без софтуер, а са дали разрешение на друг.
Услугата все още не е напълно готова - нормално е да има бъгове, но би било добре да допринасяте за развитието на Имо, като съобщавате, когато откривате такива. Ако имате познания по английски, можете да помогнете да преведем Imo, аз вече започнах - от тук

Сигурност?
Няма причина да се притеснявате за данните си докато ползвате Skype с Internet Explorer или Firefox примерно - името и паролата ви, както и всичко друго минават през сигурна, криптирана връзка(HTTPS).

Какво мислите вие? Харесва ли ви Imo?


Ако статията ви е харесала, моля подкрепете я в Svejo.net

Два скайпа на един компютър при Skype 4.0



До сега проблемът с пускането на два Скайп клиента беше решаван или чрез два windows акаунта или чрез софтуер(Skype Launcher, MultiSkype), но след излизането на Skype 4.0 Бета горните два начина се оказаха невъзможни. Ето как става номера при Skype 4.0(инструкциите са за Windows XP, но предполагам, че и при Vista няма да е много по-различно):

  1. Кликвате на Start (менюто в windows)
  2. Кликвате на Run
  3. Копирате и поставяте това: "C:\Program Files\Skype\Phone\Skype.exe" /secondary
  4. Натискате Enter.
По този начин можете да си пуснете колкото си искате Skype-a. За да ни е по-лесно достъпен вторият Skype обаче, ще е по-добре да си направим кратък път(shortcut). Ако не знаете как става това, следвайте инструкциите:

  1. Кликнете с десен бутон на мишката някъде в празното поле на работният плот(desktop).
  2. Изберете New, след това - Shortcut
  3. В отворилият се прозорец поставете това: "C:\Program Files\Skype\Phone\Skype.exe" /secondary
  4. Натиснете Next, след това Finish. Новият шорткът ще се появи на десктопа ви.


Ако ползвате Skype 3.0 - 3.8 описаният по-горе начин няма да действа.Трябва ви Skype Launcher.
Надявам се да съм бил полезен.