Обновяване и преинсталиране на Skype


Благодаря за всички въпроси, които ми пускате и надявам се разбирате, че няма как да отговоря на всеки персонално. За това пък, ако следите блога редовно, обещавам да публикувам отговори на всички често задавани въпроси. 
Много хора ми пишат с технически проблеми със Скайп от рода на "изчезна ми иконата на скайпа", "Skype ми дава грешка", "Skype не се стартира" и други. Около 90% от тези проблеми са най-често свързани с Windows и в общия случай се разрешават с преинсталиране или обновяване на Skype. Това са прости операции, които всеки може да извърши и тук ще се опитам да дам максимално ясни инструкции как. 
Обновяване (Upgrade) на Skype.
От Microsoft съветват ако имате технически проблеми със Skype и не използвате последната версия на програмата, да обновите инсталацията си до най-новата версия, където проблемът е вероятно да е идентифициран и решен. Ето как става:
1. Затворете Скайп.
2. Отворете тази публикация: Инсталиране на Скайп на български.
3. Следвайте инструкциите по инсталирането на Скайп.
4. Ще запишете последната версия на програмата и при стартиране на инсталационния файл Skype ще бъде обновен до тази версия.

Ако това не помага, опитайте да преинсталирате програмата.
Преинсталиране на Skype
!!! Важно!!!
Преди да предприемете тази стъпка е силно препоръчително да имате записани скайп името и паролата си, както и да имате достъп до имейла, от който сте се регистрирали. Няма да изгубите контактите си или информация от профила. Ще изгубите историята на разговорите, така че ако там имате важна информация - също я запишете!
Преинсталирането на Скайп се състои от 2 действия: премахване(uninstall) и повторно инсталиране на програмата.
Премахване на Skype.(Както и на всякакви други програми)
1. Затворете Скайп.
2. Доберете се до Control Panel на компютъра си. Това става от Start меню -> Settings ->Control Panel или Start ->Control Panel

3. В контрол панела намерете функцията за премахване на програми. Според версията на Windows-а ви може да се нарича : Add/Remove programs , Programs ->Uninstall a program, Programs and features, Uninstall or change a program или нещо друго съдържащо program. Натиснете.
4. Ще се генерира списък с всички програми инсталирани на компютъра. Програмите са в азбучен ред. Намерете Skype на буквата S.

5. Натиснете два пъти бързо или натиснете веднъж, за да изберете Skype и след това натиснете Uninstall (Remove). Ако успеете ще излезе диалогов прозорец, който ще иска потвърждение на операцията. Потвърдете с YES. Потвърдете всички по нататъшни действия. Това премахва Скайп от компютъра ви. При някои версии на Windows може да се иска рестартиране на компютъра - потвърдете.

Преинсталиране на Скайп
В случая, който е при мен - имам две Skype иконки. Едната е самата програма Скайп, а другата е досадното приложение към нея Skype click to call. Скайпът е по-голямата програма и се казва  само Skype + номер на версията. Ако искате да сте сигурни премахнете всичко със Скайп иконка. 

Повторно инсталиране на Скайп.
Отворете тази публикация: Инсталиране на Скайп на български и следвайте инструкциите в нея. Когато стартира Скайп се впишете с името и паролата си, които предвидливо си записахте.

Изтриване на Skype име


Получавам на контактите много въпроси: "как да премахна скайп името си (профила)" и тук ще обясня максимално подробно казуса. Разбира се при всички подобни услуги е много по-улеснено включването, отколкото отписването. Все пак има моменти когато желаем да изтрием Скайп профила си завинаги, което разбира се не означава задължително пълна раздяла със Скайп. За да изясня: "Скайп профил" обикновено се нарича цялата информация за потребителя, която той е качил в програмата, докато "Скайп име" е вашият персонален електронен адрес (телефонен номер) в Скайп. И докато редактирането на профила е лесно от менюто на самата програма, то именно изтриването на Скайп името е това, което тормози нашите читатели.  Напразно ще търсите тази опция, тъй като изтриването на Скайп име не е възможно. Също така не е възможна промяна на Скайп името.

Защо не е възможно да изтрием Скайп името си?

От Skype дават обяснение, че изтриването на Скайп име не е възможно по съображения за сигурност. По този начин никой друг, който не сте вие, не може да създаде същото Скайп име като вашето, което би било един вид кражба на самоличност.

Какво да правим?

Единственият начин е да изоставим акаунта. Изтрийте всякаква лична информация, снимки и други, като оставите съответните полета празни. Личната информация, която публикуваме в Скайп профила си обикновено включва име, телефон, имейл, пол, рождена дата. Ако прецените оставете съобщение в статуса от рода на: "този акаунт не се използва" или "този акаунт е закрит". След това просто спираме да го ползваме.

Как да премахнем Скайп името от прозореца за вписване в Скайп?


Тези инструкции са за Windows Desktop. При други операционни системи, принципът е аналогичен.
1. Затворете Skype.
2. От Start напишете "run" и натиснете Enter. (за ХР - от Start изберете Run).
3. Напишете "%appdata%\Skype" и натиснете ОК.
4. Изтрийте папката с вашето потребителско име.
Ако не виждате папката натиснете CTRL+Н за показване на скритите файлове.
След като рестартирате програмата, скайп името повече няма да се вижда.