Обновяване и преинсталиране на Skype


Благодаря за всички въпроси, които ми пускате и надявам се разбирате, че няма как да отговоря на всеки персонално. За това пък, ако следите блога редовно, обещавам да публикувам отговори на всички често задавани въпроси. 
Много хора ми пишат с технически проблеми със Скайп от рода на "изчезна ми иконата на скайпа", "Skype ми дава грешка", "Skype не се стартира" и други. Около 90% от тези проблеми са най-често свързани с Windows и в общия случай се разрешават с преинсталиране или обновяване на Skype. Това са прости операции, които всеки може да извърши и тук ще се опитам да дам максимално ясни инструкции как. 
Обновяване (Upgrade) на Skype.
От Microsoft съветват ако имате технически проблеми със Skype и не използвате последната версия на програмата, да обновите инсталацията си до най-новата версия, където проблемът е вероятно да е идентифициран и решен. Ето как става:
1. Затворете Скайп.
2. Отворете тази публикация: Инсталиране на Скайп на български.
3. Следвайте инструкциите по инсталирането на Скайп.
4. Ще запишете последната версия на програмата и при стартиране на инсталационния файл Skype ще бъде обновен до тази версия.

Ако това не помага, опитайте да преинсталирате програмата.
Преинсталиране на Skype
!!! Важно!!!
Преди да предприемете тази стъпка е силно препоръчително да имате записани скайп името и паролата си, както и да имате достъп до имейла, от който сте се регистрирали. Няма да изгубите контактите си или информация от профила. Ще изгубите историята на разговорите, така че ако там имате важна информация - също я запишете!
Преинсталирането на Скайп се състои от 2 действия: премахване(uninstall) и повторно инсталиране на програмата.
Премахване на Skype.(Както и на всякакви други програми)
1. Затворете Скайп.
2. Доберете се до Control Panel на компютъра си. Това става от Start меню -> Settings ->Control Panel или Start ->Control Panel

3. В контрол панела намерете функцията за премахване на програми. Според версията на Windows-а ви може да се нарича : Add/Remove programs , Programs ->Uninstall a program, Programs and features, Uninstall or change a program или нещо друго съдържащо program. Натиснете.
4. Ще се генерира списък с всички програми инсталирани на компютъра. Програмите са в азбучен ред. Намерете Skype на буквата S.

5. Натиснете два пъти бързо или натиснете веднъж, за да изберете Skype и след това натиснете Uninstall (Remove). Ако успеете ще излезе диалогов прозорец, който ще иска потвърждение на операцията. Потвърдете с YES. Потвърдете всички по нататъшни действия. Това премахва Скайп от компютъра ви. При някои версии на Windows може да се иска рестартиране на компютъра - потвърдете.

Преинсталиране на Скайп
В случая, който е при мен - имам две Skype иконки. Едната е самата програма Скайп, а другата е досадното приложение към нея Skype click to call. Скайпът е по-голямата програма и се казва  само Skype + номер на версията. Ако искате да сте сигурни премахнете всичко със Скайп иконка. 

Повторно инсталиране на Скайп.
Отворете тази публикация: Инсталиране на Скайп на български и следвайте инструкциите в нея. Когато стартира Скайп се впишете с името и паролата си, които предвидливо си записахте.

Изтриване на Skype име


Получавам на контактите много въпроси: "как да премахна скайп името си (профила)" и тук ще обясня максимално подробно казуса. Разбира се при всички подобни услуги е много по-улеснено включването, отколкото отписването. Все пак има моменти когато желаем да изтрием Скайп профила си завинаги, което разбира се не означава задължително пълна раздяла със Скайп. За да изясня: "Скайп профил" обикновено се нарича цялата информация за потребителя, която той е качил в програмата, докато "Скайп име" е вашият персонален електронен адрес (телефонен номер) в Скайп. И докато редактирането на профила е лесно от менюто на самата програма, то именно изтриването на Скайп името е това, което тормози нашите читатели.  Напразно ще търсите тази опция, тъй като изтриването на Скайп име не е възможно. Също така не е възможна промяна на Скайп името.

Защо не е възможно да изтрием Скайп името си?

От Skype дават обяснение, че изтриването на Скайп име не е възможно по съображения за сигурност. По този начин никой друг, който не сте вие, не може да създаде същото Скайп име като вашето, което би било един вид кражба на самоличност.

Какво да правим?

Единственият начин е да изоставим акаунта. Изтрийте всякаква лична информация, снимки и други, като оставите съответните полета празни. Личната информация, която публикуваме в Скайп профила си обикновено включва име, телефон, имейл, пол, рождена дата. Ако прецените оставете съобщение в статуса от рода на: "този акаунт не се използва" или "този акаунт е закрит". След това просто спираме да го ползваме.

Как да премахнем Скайп името от прозореца за вписване в Скайп?


Тези инструкции са за Windows Desktop. При други операционни системи, принципът е аналогичен.
1. Затворете Skype.
2. От Start напишете "run" и натиснете Enter. (за ХР - от Start изберете Run).
3. Напишете "%appdata%\Skype" и натиснете ОК.
4. Изтрийте папката с вашето потребителско име.
Ако не виждате папката натиснете CTRL+Н за показване на скритите файлове.
След като рестартирате програмата, скайп името повече няма да се вижда.
Skype за Android таблети


На 20 ноември 2012 Скайп пуснаха версия 3.0 за таблети на Андроид. Програмата се поддържа от всички популярни таблети, които използват Андроид включително Samsung Galaxy Tab 2, Google Nexus 7, Acer Iconia, Asus Transformer Prime, Motorola Xoom и Sony S. От Скайп не крият своето задоволство и гарантират качествено представяне по отношение на картината и звука дори при най-лоша връзка. Програмата е представена в следното видео официално разпространено от Скайп.


При все всичките суперлативи, с които версията 3.0 за Андрод таблети е представена до момента мненията на потребителите са разнопосочни от изключително доволни до голям брой хора, които имат проблем с камерата и по-конкретно обърната с главата надолу картина. Особено собствениците на Nexus 7 изказват доста голямо недоволство от тази версия тъй като не е съобразено, че този таблет е предвиден да се държи в портретна ориентация. От друга страна ползващите Samsung Galaxy и Sony са се изказали със суперлативи по отношение качеството на видео разговорите и подобрените функционалности. Като цяло преобладават положителните отзиви, но наличието на много негативни реакции, предполагам ще наложи появата на ъпдейт не след дълго. Скайп са въвели нов широкобандов аудио кодек SILK, създаден да улови богатството на човешкия глас. Дали са успяли оставям на вас да прецените.
Версията 3.0 за Андроид таблети може да свалите от Google Play чрез следния линк: 
или като сканирате кода по-долу:

QR Code Android.png

Как да инсталираме Скайп на български v2012


Инсталирането на Скайп на български е по-лесно от всякога, но ако все пак имате затруднения, тук съм се постарал да дам подробни инструкции, за това как да инсталираме и стартираме Скайп. Инструкциите са за Windows с Internet Explorer 9, а версията на Skype 5.10. Вярвам че тези указания ще останат актуални и при по-новите версии на Скайп.

1. Изтегляне на Skype.


Свалянето на Скайп е препоръчително да става само от официалния им сайт на адрес www.skype.com. Всички връзки за сваляне, които съм предоставил по-долу водят именно там.
И така:
1.1 Отворете тази страница Изтегли Скайп
Ще ви бъдат предложени за сваляне две версии на Skype. Безплатна - Skype free и платена Skype Premium. Инструкциите тук са за сваляне на безплатния Скайп.
1.2 Натиснете на "Download Skype" с левия бутон на мишката.
1.3 В дъното на екрана ще излезе лента с инсталационен файл на Скайп, където ви се предоставят 3 опции: да стартирате файла, да го запазите на компютъра си или да анулирате действието. Натиснете "Run"с левия бутон на мишката.1.4 Ако лентата не се появи или по погрешка я затворите, винаги може отново да я стартирате, като изберете "Try again", както е показано на картинката:1.5 След като натиснете "Run" вероятно ще се наложи да изчакате между 10 секунди и 2 минути, според бързината на връзката и компютъра ви. Това действие стартира свалянето и стартирането на инсталационния файл, чрез който програмата се записва на компютъра ви.


2. Инсталиране на Скайп

След като извършите горните действия ще се появи инсталационен прозорец на Скайп.

2.1 От падащото меню "Select your language" - променете "English" на "Български". Българският език е в долната част на списъка, до където се стига със скрола на мишката или със стрелките от дясната му страна.


След като промените езика, цялата информация в инсталационния прозорец, вече излиза на български!
2.2 Натиснете бутона "ПРИЕМАМ–НАПРЕД". Това действие стартира самото инсталиране на Скайп на компютъра ви.
2.3 Изчакайте необходимото време за приключване инсталацията на програмата.
2.4 След като се инсталира Скайп ще се стартира автоматично, като ще ви предложи да се впишете с име и парола, ако имате такива или да си регистрирате профил, в случай, че нямате.

Приятно общуване!

Аналогично се инсталира и платената версия Skype Premium. В стъпка 1.2 изберете зeления бутон "Get Skype Premium"