Никакви лични данни от Скайп не са давани на властите, казаха от Майкрософт


Дъщерното дружество на Майкрософт, Скайп, не е предавало нищо от данните на потребителите на полицията, обяви софтуерния гигант в първия по рода си доклад за това как процедират при официални искания за данни от органите на реда.


Доклад за прозрачността на Майкрософт разкри, че Редмънд са получили през изминалата година общо 75 378 искания от правоприлагащите органи, в които са били замесени точно 137 424 потребителски акаунти.

Майкрософт захранват определена група от хора чрез пиър ту пиър VoIP, които бяха закупени от Редмънд в края на 2011 г. и се управляват в отделна структура и правна юрисдикция (в Люксембург). От Скайп са обслужили 4713 искания за данни или информация от правоохранителните органи през 2012 г., в които пряко или косвено са замесени 15 409 акаунта.

"В миналото Скайп е документирал само случаите, в които той е предоставял някои данни в отговор на одобрено искане от страна на властите", обясниха от Майкрософт."Правим промени в тази практика и в бъдеще в документацията ще се запазват и отказите"

От Великобритания (1 268) и САЩ (1 154) са голяма част от обработваните искови молби на правителствата към Скайп. Никоя от тези молби не е довела до предаване на конкретни потребителски данни на властите. (Подробна разбивка на всички тези цифри и не само на тях, можете да намерите тук.)

В пост в блога си Брад Смит, главен съветник и изпълнителен вицепрезидент по правните въпроси в Майкрософт, обяви, че от Редмънд планират да публикуват актуализирани данни на всеки шест месеца. В следващата серия от статистики ще се комбинират данни от Скайп с тези от други услуги на Майкрософт.

Приблизително 79,8 на сто от исканията през 2012 г. към Майкрософт, несвързани със скайп, са довели до разкриване на някаква информация от профилите (име, ип адрес, местоживеене и др.), докато много по- малък брой от исканията на правоприлагащите органи (1558 или 2.2%) са довели до разкриване на друго съдържание, като например разменени и-мейли и т.н.. Една от всеки пет - 18 на сто - от законовите искания към Майкрософт не са довели до разкриване на каквато и да е информация относно потребителите. Това може би се е случило, защото не се е открила никаква информация, защото искането на властите е било твърде всеобхватно или по ред други причини.

Първият доклад за прозрачност на Редмънд обхваща искания за информация относно потребителите и на други услуги, включително Hotmail/Outlook.com, SkyDrive, Xbox LIVE, Microsoft акаунти, Office 365 и наскоро пенсионираната услуга Messenger IM. Други техни услуги, като Azure и Exchange Online също са обхванати в доклада. В доклада данните са обработени и по географски признак, така че можем да научим, че е имало 11 073 запитвания от властите на САЩ, включващи сведения за 24 565 акаунта. От тези запитвания в 7 200 (65%) от случаите се е стигнало до предоставяне на информация за акаунтите и в 1544 (39%) от тях се е дала част от кореспонденцията на хората.

Имало е и 9 226 запитвания от страна на властите във Великобритания с участието на 14 301 профила, стигнало се е до предоставяне на потребителска информация в 7057 от случаите (76.5%), но в никой от тях не се е изнесло допълнително съдържание. Подобен е бил случая и при много запитвания в други страни от Европейския съюз, като Франция, Германия и Испания, а положението в Ирландия е било малко по- различно. Европейските сървъри на Hotmail се хостват там и от 73 искания за данни от страна на полицията, в 5 се е позволил достъп до кореспонденциiте на потребителите.

Този доклад на Майкрософт идва след подобни такива на Гугъл и Туитър, в които обясняват как те процедират при изискване на информация от полицията и разузнавателните служби. Този на Туитър също включва и молби за премахване, както и данни за авторски права (повече от три пъти повече, отколкото исканията за информация)

Софтуерния гигант обясни, че неговата практика е да се изисква валидна призовка или еквивилаентен документ, преди да се предоставят общи справки около профилите, и съдебно решение или заповед преди да се дадат разменени съобщения и подобни по- конкретни неща. Софтуерния гигант се надява, че този доклад ще разясни нещата в тази сфера и ще спре водещите се дебати по въпроса.

Статистиките на Редмънд са само от изисквания от NSL (National Security Letters). Наскоро съдът в Калифорния обяви NSL за противоконституционна служба. Ако това решение остане, бъдещите доклади за прозрачност на Майкрософт, Гугъл и други може би просто ще посочват различни диапазони, в които са броят на запитванията от NSL, например 1000-2000 и т.н., вместо точното число.

0 коментара: