До колко е защитена вашата информация в Skype?


Имам си няколко форума, които поглеждам от време на време. Често виждам изказвания от типа: "Всеки може да ти подслушва Skype", "От Skype можеш да хванеш вируси" и дори такива: "Кажи си името в Скайп, за да ти хакна компа".
Защо някои хора си позволяват да говорят по този начин след като не знаят нищо за защитите на Skype?

Няма компютър, който да не може да бъде хакнат. Но много малко са хората, които могат да ви направят нещо през Скайп, и вероятността това да се случи точно на вас е поне 1:100 000 000. По-вероятно е да хванете вирус чрез Internet Explorer например.

Препоръчвам на всички скептици относно сигурността на Skype да прочетат тази статия:
Как работи Skype - на сравнително лесен технически език са описани детайлите по свързването и прехвърлянето на данни в програмата. Едно обобщение ако ви мързи да я прочетете: Почти невъзможно е дори интернет доставчикът ви да разбере, че вие ползвате Скайп, камо ли да го подслушва.

По форумите не липсват и оплаквания, че някои хора наистина били хванали вируси заради програмата. "Вирусите" обикновено ги хващат деца, които са подлъгани от своите контакти които от своя страна също са били излъгани.
Чрез Skype могат да ви навредят, само ако вие позволите това - този проблем съществува при всяка услуга за комуникация.
Прочетете няколко начина за да се защитите

Ако продължавате да сте скептични разгледайте и статиите в Skype Security Resource Center
Надявам се разбрахте, че няма причина да имате резерви относно сигурността на Скайп.

Posted in Етикети: , , , |

4 коментара:

  1. Анонимен Says:

    Здравей,
    в моята нещо направиха и дори след деинсталиране и инсталиране на ново- компютърът губи цветността си- иначе работи (черно-бял), затова и се принудих да се откажа от нея завинаги!

  2. Онлайн Психолог Says:

    Здравей,
    Силно се съмнявам, че наистина са ти направили нещо. Може би става въпрос за софтуерен проблем и трябва да се консултираш със специалист.

  3. Анонимен Says:

    Здравейте,
    Може би този проблем не е голям, но при положение, че имам в скайпа само двама абонати, единият от които е Test разговора за проба на звука, когато някой друг отвори профила ми, веднъж вижда, че имам един, друг път двама, трети път дори петима...Това разбира се не създава проблеми със сигурността, но питам просто защото жена ми ме подозира.
    Предварително благодаря за отговора.

  4. Онлайн Психолог Says:

    Здравей,
    Както знаеш програмата Skype работи на P2P принципа, въпреки това, се налага съществуването на така наречените Node сървъри, които пазят вашата информация и статус, към които се свързвате когато влизате с името и паролата си, и др.
    В последно време често се срещат над 12 милиона абонати онлайн по едно и също време. Натоварването към сървърите е огромно, връзката понякога лагва и от там се получават грешки.
    Друг подобен проблем е със търсачката, и по-специално с търсенето на потребители в SkypeMe режим.
    Решението на твоят проблем би било от настройките на Skype да скриеш брояча на абонати, ако това не би се сторило прекалено подозрително.
    Надявам се да съм помогнал.