Интервю по скайп
Скайп трансформира повсеместно все повече сфери от живота ни. Достъпен и лесен за ползване, скайп започна да се налага не само в телекомуникационната индустрия, но също така и да предлага нови възможности за бизнеса. Едно от основните му предимства е намаляването на разходите. Телефонни разговори, вътрешни връзки и сървъри, конферентни разговори – скайп обединява всички тези услуги в едно, при това безплатно. Освен, че спестява на компаниите средства, скайп започна да налага нов метод за наемане на персонал, а именно скайп интервюто за работа. Видео-разговорът като форма на интервю за работа е изключително популярна стъпка в началните етапи от процеса по набиране на персонал. В много страни това е тенденция, господстваща в последните години. С навлизането на чуждестранни фирми на българския пазар скайп интервюто навлиза като практика и у нас.

Какви са разликите между традиционното интервю и видео-разговора по скайп и как да се справим в тази непозната територия? От сп. Форбс ни съветват да  погледнем на скайп интервюто като на телевизионно участие, в което ние сами заснемаме, режисираме и играем главната роля. Ето и няколко важни стъпки, за да се чувстваме по-уверени в тази „роля”.

Загрявка Хубаво да се подготвим с добра интернет връзка, да направим тест на скайп връзката си и разбира се, да познаваме програмата. Препоръчително е да избягваме безжичен интернет, освен ако не сме убедени в скоростта и качествата му. За да се почувстваме възможно най-естествено, бихме могли и да проведем скайп разговор с наш близък.

Подходяща обстановка Повечето от нас веднага биха поставили компютъра така, че интервюиращият да вижда бяла стена или неангажиращ вниманието фон. Наистина, важно е да отстраним разсейващите елементи, но бялата стена не е подходящ избор. Най-добре е да поставим компютъра срещу естествен или изкуствен източник на светлина, така че лицето ни да бъде осветено, а не скрито в сенки. Също така е хубаво за фон да имаме нещо дървено, да създадем малко уют - например с един рафт книги или библиотека, за да не е твърде стерилно.

Външен вид Тук важи правилото за традиционното интервю. Трябва да облечем нещо семпло и съответстващо на длъжността, за която сме интервюирани. Черна блуза или сако е добра идея, тъй като създава правилен силует. Лек грим би освежил вида на жените. В скайп интервюто обаче се намесва още един фактор - това е нашата скайп информация. Както скайп името ни, така и снимката ни трябва да съответсва на случая. В противен случай ще нарушим правилото за първото впечатление от раз.

Визуален контакт Трудната част тук е как да осъществим визуален контакт, след като той реално липсва. Когато гледаме в камерата, обикновено се чувстваме неестествено, затова неволно насочваме погледа си към прозореца с видеото. Възможно решение е да поставим в близост до камерата снимка на приятел, можем дори да направим дупка в нея, така че да не закрива камерата. Освен това, докато говорим, не е нужно да стоим сковани. Жестовете и динамиката са желателни, тъй като в интернет обстановка ние реално се борим за вниманието на нашата публика.

Със сигурност скайп интервюто не може да замести истинския контакт между интервюиращ и кандидат, но позволява да се добие една първоначална представа. Това го прави подходящ избор за първо интервю, особено ако обстоятелствата не позволяват директна комуникация или е намесен фактор време.

Posted in |

0 коментара: