Франция разследва дали Скайп е телефонен оператор


Френските регулаторни органи заявиха миналия вторник, че са поискали прокуратурата да разследва продукта на Майкрософт "Скайп" заради това, че той не се е регистрирал като телекумуникационен оператор в съответствие с местните закони. По този начин френските власти повдигнаха въпроса какво представлява телефонна компания в ерата на интернет-базираните комуникации.

Регулаторът, известен с френския си акроним ARCER, заяви, че е помолил няколко пъти "Skype Communications", които са базирани в Люксембург, да се декларират като електронен комуникационен оператор, но от компанията не са го направили.

Компания, действаща като телекомуникационен оператор, поема определени задължения, каза френската агенция, а именно, че трябва да приемат спешни обаждания, както и сама да инсталира средства за легално подслушване.

Скайп и останалите компании, предлагащи интернет телефонни услуги, използват система за интернет телефония, наречена VoIP, която им позволява да пренасят видео и гласови разговори чрез интерет. Тази програма, която Майкрософт купиха от Ибей през 2011 г. за 8.5 млрд. долара, има стотици милиони потребители от цял свят.

Френското действие идва в труден момент за Майкрософт, които напоследък са подложени на натиск от страна на групи за защита на човешките права в интернет, които спорят с компанията относно предоставянето на потребителски данни на рекламодатели и правоприлагащи органи.

ARCEP отбеляза също, че хората могат да направят Скайп обаждане и от смартфон, освен от компютър. От регулатора заявиха, че "От гледна точка на обществото, тази услуга представлява точно телефонна услуга".

Френското законодателство не изисква телекомуникационният оператор да получи административно разрешение, а "само предварителна декларация", каза регулаторът. От ARCEP също известиха, че "Неспазването на закона е криминална проява и случаят вече е прехвърлен към прокуратурата в Париж".

Майкрософт споделиха своето становище с френските власти, според което Скайп не е доставчик на електронни съобщителни услуги спрямо френските закони и заявиха готовност да продължат да работят с ARCEP по конструктивен начин. Робин Кох, говорителят на Майкрософт в Брюксел, отказа да коментира повече. Парижката прокуратура не реагира веднага на молбата за коментар.

Това действие на регулатора е най- новото в серията от действия, насочени към глобалните телекомуникационни компании. На 20 януари проучване, поръчано от правителството на президента Франсоа Оланд, предложи да се създаде нов данък върху събирането на лични данни. Също така този месец френски съд осъди Туитър да идентифицира хора, които са публикували расистки послания.

Френските медии и телекомуникационни компании също изказаха мнение по темата, според което несправедливо се субсидират интернет услугите, които използват тяхното съдържание и широчина на честотната лента, но не споделят част от приходите си. Френските власти изказаха подкрепата си по- рано тази година, когато един интернет доставчик се опита да окаже натиск на Гугъл чрез блокиране на техни реклами, за да ги накара да си платят за използваната честотна лента.

Сегашното законодателство на Европейския съюз не приема Скайп и други подобни интернет-базирани услуги като телекомуникационни оператори. От офиса на Нели Крус, еврокомисар по цифровите технологии, не отговориха на искането за коментар.

Жан-Франсоя Ернандес, говорител на ARCEP, заяви, че агенцията е помолила Скайп да се съгласят с техните изисквания, но от компанията са отказали да сътрудничат.

Г-н Ернандес каза също, че е имало запитвания на европейско ниво относно регулирането на тези фирми, особено за правото на неприкосновеност на личните данни и за данъчното облагане, но този спор на агенцията със Скайп няма нищо общо с това.

"Става дума за това, че щом се държиш като френски телекомуникационен оператор, трябва и да се декларираш като такъв", каза той.

Г-н Ернандес потвърди, че веднъж след като компанията се регистрира като френски оператор, всички нейни приходи от територията на тази държава ще бъдат обект на облагане с местни данъци. "Но не трябва да приемате това като данъчно изнудване", каза той."Нашата агенция няма нищо общо с данъците и данъчното облагане".

Стехан Ричард, главният изпълнителен директор на Франс Телеком, бившият държавен монопол в областта на телекомуникационните услуги, е критичен към това, което той описва като нечестно предимство на Скайп и други подобни компании, които използват системите за транспортиране на данни на конкурентите, но не споделят приходите си с тях.

Франс Телеком заявиха във миналия вторник: "Ние вярваме, че това е положителна първа стъпка към по-балансирана регулаторна среда, която обхваща дейността на най- добрите играчи на пазара".

По материали на New York Times

0 коментара: