Вируси и Скайп. Как да се предпазим?


Skype използва сигурна технология за криптиране, за да запазите неприкосновеността на личния си живот по време на воденето на разговори, изпращането на съобщения и файлове. Но подобно на всеки имейл клиент или програма за трансфер на файлове, съществува риск от вируси, троянски коне, червеи, рекламен и всякакъв вид зловреден софтуер.
Проявленията на зловредния софтуер разпространявани чрез Skype, могат да бъдат най-различни, но едно от най - разпространените са скриптове, които при отварянето им изпращат еднотипни съобщения до  всичките ви контакти в Skype, съдържащи линк или файл за изтегляне, разпространяващ вируса. Вирусите могат да съсипят и друг ваш софтуер, например Google Chrom, да форматират харддиска ви или да позволят на злонамерени лица да получават данни от персоналния ви компютър.


Как да се предпазим?

1. Използвайте актуализиран анти-вирусен софтуер. Добрият анти-вирусен софтуер е от съществено значение за всеки компютър с интернет връзка. Актуализирайте редовно антивирусната си програма, за да бъдете сигурни, че сте с най-новата версия.

2. Сканирайте  всички файлове, които получавате през Skype, преди да ги отворите. Или поне тези, които изглеждат съмнително.

3. Общувайте само с приятели. Използвайте опцията да контролирате кой е упълномощен да се свърже с вас, така че да се приемат само заявления от хора, на които имате доверие.

4. Не приемайте неочаквани файлове. Ако компютърът на ваш  приятел е заразен, той може автоматично да ви изпрати  вируса. Преди да отворите такъв файл, опитайте да проведете допълнителен разговор с него. Помолете го да за по-подробна информация относно това, което изпраща.  Уверете се, че отговорът е от истински човек, а не автоматично зададен.

5.  Изтеглете софтуер за защита от рекламен софтуер. Вируси и рекламен софтуер, са две различни неща. Не всички антивирусни програми сканират за рекламен софтуер.

6. Редовно сканирайте компютъра си за вируси. Вирусите могат да се изплъзнат лесно, затова периодичното пълно сканиране е препоръчително.

7. Внимавайте с линковете, които получавате. Някои линкове могат да водят директно до вируси или рекламен софтуер. Точно както и за трансфера на файлове, поискайте обяснение от изпращача, преди да щракнете. Обръщайте внимание на URL адреса за улики за подозрителни файлове. Трябва да се избягват всички разширения с  .exe, .vbs  или двойни (.html.dll), линкове от типа на http://skype******.hit.bg, http://hack****.****.bg и др., както и когато иска да се стартира външно приложение.

8. Изтривайте подозрителните файлове веднага. Не ги съхранявайте, ако мислите, че те могат да бъдат заразени. Направете пълно сканиране за вируси, след изтриване на файла.


Да  обобщим:

Комуникирайте най-вече с приятели и се отнасяйте към трансфера на файлове по Skype  по начина, по който третирате и прикачените файлове в електронната си поща. Бъдете внимателни, преди да кликнете.

Ако все пак установите, че вашият Skype е заразен с вирус, не забравяйте да предупредите всички от вашия списък с контакти и опитайте да решите проблема възможно най-бързо.





1 коментара:

  1. входни врати Says:

    Доста добри съвети, но дали имат ефект ?