Програмата Скайп


Програмата Скайп е декстоп и уеб приложение, което осигурява стандартен чат, видео чат и услуги свързани с директни обаждания. Потребителите могат да обменят електронни документи като изображения, текст, видео и всякакви други услуги, които предават видео и текстови съобщения.
Скайп позволява създаването на видео конферентни разговори. Няколко души едновременно могат да проведат директна онлайн връзка. Всеки един участник във видео разговора ще се появи на екрана под формата на прозорец, който изобразява това, което камерата на участника показва. Скайп е на разположение за Майкрософт Уиндоус, Макинтош или Линукс, а също така и за Андроид, Блякбери, Ейпъл и Уиндоус за смартфони и таблети. Скайп се базира на безплатен модел, но с опция за финансово ангажиране.
Голяма част от услугите са безплатни, но при желание за провеждане на разговор е нужно да вкарате така наречения Скайп кредит или да заплатите абонамент. В края на 2010 г. е имало над 660 милиона потребители в световен мащаб със средно 300-милионна активност всеки месец. Февруари 2012 г. е рекорд, отчитайки 34 милиона потребители едновременно онлайн в Скайп.


За първи път Скайп се появява през 2003 г. Негови създатели са шведът Никлас Зенстрьом и датчанинът Янус Фрийс. Техни сътрудници по проекта са Ахти Хейнла, Прийт Касесалу и Ян Талин, естонци, които са допринесли и за музикалното приложение Казаа. През септември 2005 г. Ибей придобива Скайп за сумата от 2,6 милиарда долара. Само четири години по-късно Андерсън Хоровиц, Силвър Лейк и Пенсионният фонд на Канада придобиват 65% от акционерния пакет на Скайп за сумата от 1,9 милиарда долара. Майкрософт купува Скайп през месец май 2011 г. за грандиозните 8,5 милиарда долара.
Основните подразделения на фирмата са позиционирани в Люксембург, но голяма част от екипа, който се занимава с развитието на проекта и 44% от останалите служители се намират още в Талин и Тарту (Естония). Това е така, защото част от стартиращия персонал все още помага за доразвиването на приложението.

Posted in Етикети: |

0 коментара: