10 години Скайп. Историята на Скайп


Точно преди 10 години през Август 2003 в Талин, Естония се ражда Скайп. Скайп е революция в комуникациите, нов начин на общуване. Скайп е свобода. Възможностите, които тази програма носи са сравними с изобретяването на телеграфа.

10 години Скайп

Създателите на Скайп са естонците Ахти Хейнла, Прийт Касесалу и Ян Талин. И тримата са на по 31 години, когато пускат първата публична бета версия на Скайп. И до момента естонският офис работи и там са около 40% от служителите на компанията. Компанията Скайп е основана от датчанин и швед в Люксембург. 
Редно е да кажем по няколко думи за създателите на любимата ни програма. Любопитно е, че те не са американци, нито са британци, нито дори японци. Скайп се ражда в страна от бившия източен блок - Естония. Ахти Хейнла е също така организатор на Естонската кампания "Да изчистим за един ден", станала модел за българската кампания, организирана от популярна телевизия. Прийт Касесалу е също част от екипа създал Kazaa и Joost. Ако не сте запознати с тези проекти - потърсете ги в Гугъл. В момента са спрени, но бяха част от новото понятие за интернет свобода, заедно със Скайп. Ян Талин е програмист с подчертан интерес към науката и по-специално теоретичната физика. Освен научната дейност е съветник на президента на Естония и съосновател на компания за медицински проучвания. И тримата продължават да живеят в Талин, Естония и помагат с редица блоготворителни кампании, фондации и програми, където участват като спонсори, организатори и доброволци.
Тук ми става тъжно, че подобни истории не се случват в една друга по-южна страна от източния блок, но да продължим с историята.
През 2005 година Ибей придобива Скайп за 2,5 милиарда долара. През май 2011 Майкрософт закупува Скайп за 8,5 милиарда. След закупуването от Майкрософт, Скайп вече не е същият символ на свободата, но продължава да държи първо място сред VoIP програмите. За 2012 Скайп има над 800 милиона регистрирани потребители и държи около 35% от международните разговори. И до ден днешен Майкрософт продължава да хвърля усилия да разбие репутацията на Скайп като "безплатна" програма и да обеснява на хората, че срещу символична сума могат да провеждат ниско тарифни разговори със стационарни и мобилни телефони използвайки Скайп.
Действително посланието на Скайп за свобода в комуникациите е толкова силно, че голямата част от потребителите все още не знаят, че освен за видео разговори и текстови съобщения в реално време, Скайп може да се ползва за:
- Трансфер на големи файлове между два компютъра
- Видео конференции
- Дистанционно обучение
- Споделяне на десктопа
- Изпращане на видео съобщение.
Честит юбилей мила програмке! Ние още помним какво ни донесе и какво беше преди. И дано не те омаскарят капиталистите, така че да си все така безплатна, лесна и позната.


0 коментара: