Сигурност в Скайп


Скайп вече е една от най-използваните програми по света. Според Skype.com от създаването си програмата е била изтеглена над половин милиярд пъти. Като такава тя вече подлежи на много хакерски атаки. Най-вече спам, но не отсъстват и ботове които могат да ви навредят. В тази статия ще разгледаме методите чрез които възможно най-много можем да ограничим опасността.

1. Ограничете обажданията и чатовете - позволявайте единствено на потребители включени в списъка ви да ви звънят и пускат съобщения. Когато някой желае да се свърже с вас ще ви праща първо пълномощно.
От падащото меню "Инструменти" изберете "Настройки". След това "Поверителност" и от там "Неприкосновеност". Променете всички на "Само от включени в списъка".

2.Ако не ползвате функцията за показване на статуса ви в интернет я изключете. Чрез нея лесно могат да ви открият спам ботове.
От падащото меню "Инструменти" изберете "Настройки". След това "Поверителност" и от там "Неприкосновеност". Оставете празно "Показвай личния статус в Интернет"

3.Никога не бъдете в SkypeMe режим. В SkypeMe режим ви откриват всякакви хора и могат да чатят и да ви звънят без значение на настройките ви на Неприкосновеност. Лично аз на такъв режим за десет минути съм получавал над 100 съобщения от ботове разпространяващи порно и желаещи "кибер секс".

4.Не приемайте пълномощни от хора които не познавате. Лесно можете да разграничите хората които познавате и не познавате. Ако видите в профила на някой пращащ ви пълномощно аватар с голо дупе и ник "I am sexy girl looking for sex" това със сигурност е бот.

5.Нашумя разпространението на VBscript-овете. Това са малки файлове писани на Visual Basic, които изискват достъп до скайп, ако им го позволите могат много да ви навредят. В най-добрият случай да пратят на всичките ви абонати URL чрез който да го изтеглят и стартират и те(както вероятно бихте го получили и вие). VBscript можете да разпознаете по това, че името на файла завършва на .vbs . Никога дори не теглете такива файлове.

6.Ако получите сайт от който да изтеглите VBscript то най-вероятно ще е от някой от абонатите ви. Щом някой от тях ви прати съобщение: "Виж това - http://asdasd.com/asdf.vbs Много е яко!" вие бихте му повярвали. Научете се да разпознавате съобщенията генерирани от такива скриптове. Напоследък виждам, че вече се разработват цели спам програмки(.еxe). Лъжат за някакви емотиконки и други такива неща. Ако сайта пратен ви от някой от абонатите завършва на hit.bg това задължително е вирус. Не го отваряйте. Въобще, ако линка не е от skype.com, по-добре първо попитайте този който ви го е пратил дали това не е вирус.

7.Не използвайте псевдо Скайп Екстри изтеглени от разни сайтове. Преди да позволите на дадена екстра достъп до скайп потърсете за мнения на хора които са я използвали в Google.

8. Това е най-важното! Обяснете ЗАДЪЛЖИТЕЛНО на ДЕЦАТА СИ, на близките и приятелите горните 7 правила които намаляват драстично вероятността да получите вирус по Skype.
Най-лесно вирус можете да прихванете от свой абонат, или докато детето ви е на компютъра да отвори уж "Яка Екстра за Skype"

Повече за сигурността в Skype можете да откриете на: http://www.skype.com/security/

Posted in Етикети: , , , , , |

53 коментара:

  1. Анонимен Says:

    kajete mi sait v koito moje6 da si vleze6 v skype bez da go instalira6 na kompa

  2. Онлайн Психолог Says:

    Няма такъв сайт.

  3. sisa Says:

    kak da se spasia ot edna hakerka napravo mi pravi skype na raznogled trie mi abonatite blokira gi prosto niamam dumi

  4. Онлайн Психолог Says:

    Смени си паролата. Абсолютно е възможно докато ти си в скайп, тя също да е вътре с твоя ник - да вижда какво пишеш, да пише вместо теб и да прави промени.

  5. Анонимен Says:

    Здравей ,интересувам се има ли начин да се премахне списъка с блокираните абонати от настройки като абонатите си останат блокирани.Така е много компрометирощо ако не може .

  6. dimitennis Says:

    iskam da popitam ima li nachin sled kato sum blokiral abonat v skype da go premahna ot spisuka s blokirani abonati bez da go razblokiram , zashtoto ako ne tova e goooooooooolqm problem?

  7. Онлайн Психолог Says:

    Естесвено, че има :)http://skypeblog.eu/2008/02/blog-post_5423.html

  8. Анонимен Says:

    Здравейте,
    как да изчистя вирус, получен по скайп - YOUR-SISTER-NAKED-hahahaha.PIF
    AVG го хваща и въпреки това продължава да се разпространява, пробвах и с Malwarebytes - същата работа!
    Благодаря предварително!

  9. Онлайн Психолог Says:

    http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=106874 Опитайте със съветите тук.

  10. Анонимен Says:

    moge li da se preimenuva abonata v skype (beta)na gsm i kak

  11. Анонимен Says:

    1во си изключи систем рестора,рестартирай,и после пусни АВГто да сканира, и каквото хване-го изтрий.успех!

  12. Анонимен Says:

    Здравейте!Искам да попитам защо мойте абонати се отзовават при друг мой абонат,какво да направя,кажете ми ако обичате

  13. Анонимен Says:

    Здравейте, когато изпращам файл към някой абонат понякога дава , че прехвърлянето се препредава ... какво означава това?

  14. Онлайн Психолог Says:

    За последния коментар
    http://forum.skype.com/index.php?showtopic=86331&view=findpost&p=509327
    тук е детайлно обяснено

  15. Анонимен Says:

    Здравейте
    Искам да бъда невидим за определени абонати от списъка ми, понеже по определени причини не мога просто да ги изхвърля, в същото време не искам да стоя все невидим за всички, само заради нчкои.....а сега де???

  16. Анонимен Says:

    ЗДРАВЕЙТЕ, пиша във връзка с един много досаден проблем (за мен),свързан със скайп.Несъзнателно дадох на нещо казващо се Power for Phone, да направи връзка със скайпа ми. И от тогава постоянно ми досажда с показване на DESKOTOP-a na правоъгълник в,който има надпис :an invalid argument was encountered. Как да се отърва от това нещо?Благодаря предварително!

  17. KalinM Says:

    Как може да се изтрият съобщенията в чат сесията с даден абонат. За архива е ясно, става дума за показване на съобщенията: от началото, от 30 дни, от 1 седмица, от днес... т.е. да се изтрие всичко...

  18. Онлайн Психолог Says:

    По принцип не може да се изтрие хронологията само за един абонат. Тук са правени някакви опити
    http://forum.skype.com/index.php?showtopic=178741&st=0
    но не съм го опитал и не мога да кажа дали работи.

  19. Анонимен Says:

    здравейте! искам да попитам дали може да се трие скаип име , и когато се вписвам в скайпа... да не ми се показват потребителските имена .... благодаря предварително !

  20. Unknown Says:

    Здравейте, получих скайп вирус. Съответно не мога да си вляза в скайп и се чудя дали има начин да си ползвам същото скайп име , или трябва да направя нов скайп.Премахнах файла който получих беше рарнат и съответно вътре имаше фаил .exe . Предполагам ще си правя нов скайп :(
    Поздрави :)

  21. Unknown Says:

    имам същият проблем
    днес ми блокира скайпа
    не ми разпознава паролата
    приятел ми каза
    че е получил от мен файл
    във време когато аз бях извън скайпа
    може ли да се направи нещо и да си ползвам отново скайпа
    или ще правя нов:(

  22. Анонимен Says:

    kak da razbera dali nqkoi me e iztril ot skaipa si.

  23. Анонимен Says:

    Аз също имам въпрос: Как може абонат, който съм блокирала и премахнала от листа с контактите си да ми пише, въпреки, че е блокиран? И по какъв начин мога наистина да го блокирам. Не ми казвайте, че е невъзможно, защото е! Действително е блокиран и все пак може да ми пише.

  24. g1119 Says:

    Zdraveite,blokirah bez da iskam edin abonat i sega iskam da si go dobavq otnovo,vuzmojno li e?

  25. t0sh1 Says:

    разбира се, че има сайт в който се влиза без да се сваля скайп... аз в часовете по информатика влизам от там... http://imo.im

  26. Анонимен Says:

    Имам много любопитни колеги , които ровят навсякъде, а не искам да ми четат разговорите (хващала съм ги),не записвам хронологията, но ме интересува тя къде се съхранява. Не е на компютъра или някъде другаде?!!!

  27. Анонимен Says:

    kajete mi kak moga da iztriq skayp imeto si.(da go mahna zavinagi)

  28. Unknown Says:

    Имам нужда от помощ - когато реша да проведа разговор по скайп се чува сигнала свободно и в момента когато разговора започва - всичко приключва, никакъв звук. Същото се случва и с тест разговора. Дайте идеи и помощ?

  29. Анонимен Says:

    imam edin vupros , ima li variant da vidq ot koe ip e chateno za posledno ot daden abonat na skype

  30. Анонимен Says:

    здравейте интересува ме как да си махна скаипа от регистрираните от мен страници в нета неискам да се вижда а незнам как

  31. Анонимен Says:

    Може да влизате в скайп през imo.im

  32. Съновник Says:

    за препоръчване е и да изтриете всички папки от program files\skype\

    всичко освен phone

  33. Анонимен Says:

    zdraveite na vsi4ko, molqvi nqkoi da mi obqsni kak da si iztriq SKYPE USER NAME za6toto sa mi zapameteni na vhoda na skype

  34. Mitko Says:

    Проблем със Skype - позволява чат, но при позвъняване на лице от списъка започва да звъни без спиране и блокира компютъра, налага се Restart.
    ползвам Win XP
    Моля за съвет

  35. Анонимен Says:

    molq vi kajete kak se trie skupe

  36. Анонимен Says:

    От две седмици не мога да вляза в Скайп.Причината не е в грешно потребителско име или парола със сигурност.Когато натисна LOG in се появява за малко кръгчето показващо че зарежда и веднага изчезва без да се показва никаква информация.На друг компютър влизам без проблем.Пробвах с другиверсии и пак не става.Помогнете

  37. Анонимен Says:

    Здравей!Получавам в пощата си писма от скайп,уведомителни,с обръщение,различно от ник-а ми/нали така се казва?/Т.е.аз в скайп съм с едно име,а те ми пращат писма,адресирани до друго име,но с регистрация с моята поща...какво означава това?

  38. Анонимен Says:

    Zdraveite,pusnat mi e virus v skypa i ot nego mi suzdava ob6ta diskusiq sus si4ki te mi abonati ,kak da otstranq tozi problem?

  39. Анонимен Says:

    Здаравейте.Прочетох за т.нар. SkypeMe режим.Смятам че понякакъв начин същият е включен.Как мога да го изключа.Благодаря.

  40. Анонимен Says:

    zdraveite skaipa mi blokira i ne moga da si vidq abonatite tam kakvo da napravq skaipa mi e rado_ed i ne moga da si opravq parolata kak da postupq? noviq mi skaip e radoslav_ed mlq nqkoi ako znae kak da postupq da mi drasne 2 reda mersi mnogo

  41. Анонимен Says:

    възможно ли е докато водя видео разговор с приятеля ми някой друг да ни записва?

  42. Анонимен Says:

    Здравейте! От две-три седмици се появява следният проблем-дискусията, която водя с един скайп абонат се препраща частично и на други мои скайп абонати, без дори да си пиша с тях! Какъв може да е проблемът? Дали е някакъв бъг в новата версия на Skype или нещо различно? Благодаря Ви предварително! :)

  43. Анонимен Says:

    Здравейте. Още в началото на юли ми изчезнаха списъка с приятели в скайп. Тогава възстанових част от контактите като използвах няколко начина.
    1) Run-> %appdata% ->skype-> user name -> config.xml (отваряне чрез браузъра)
    2) Run-> %appdata% ->skype-> user name -> main.bd(отваряне с SQLite) -> main(1) -> Contacts
    3) Също така се свързахме и с един от служителите от кол център на скайп, за да може да възстановят контактите от по-стара дата, но те нищо не успяха да направят.
    4) Тези дни пробвахме и друго нещо и то беше да преместим папката с моя профил в скайп(
    run->%appdata% ->skype-> user name). За да може контактите да се възстановят. Тогава стана малко по-сложно. Преди това вси4ки контакти ме виждаха, а само аз не ги виждах, а след този експеримент... и другите контакти спряха да ме виждат и се наложи да им пращам покани за приятелство.
    Въпроса ми е дали има някакъв друг начин за възстановяване на контактите? Също от тогава се появи и нещо странно. Преди време бях публикувала статус в скайп и сега въпреки, че възстанових част от контактите, то през различни периоди от време този статус се появява отново и отново. На 27 юли пак се появи, изтрих го когато го видях. На 12.08.2012г. пак се появи. Смених и паролите, но и това не помогна. Възможно ли е вирус да сменя статус в скайп?

  44. Анонимен Says:

    pИмам проблем със скайпа когато говоря със детето изведнъж някой започва да пише или веднага ми се изключва скайпа или постоянно ми включва абонати който съм блокирала това вирус ли е и как да го отстраня.
    ,,,,

  45. Анонимен Says:

    Има ли начин да видя кои са абонатите, които някога са ми поискали пълномощно, но съм им го отказал? Понеже изискването на пълномощно, но го маркира като събитие и съответно не се появява в хронологията. :)

  46. Деница Станева Says:

    Здравейте!Преди време скайпа ми изписа,че е блокирал и да рестартирам.Рестартирах и след това нямах никаква хронология и всичките ми абонати бяха с въпросителна.Някой знае ли какво е станало и дали мога да си възстановя хронологията?

  47. kalin Says:

    kak da si vaztonovq abonatite na skyre nekoi znae li kak

  48. Анонимен Says:

    Здравейте на всички! Имам един въпрос.Как по скайп име да открия имейл на абонат.Изчетох всички статии поместени в Гугъл но не мога да се справя.Моля ви помогнете ми.

  49. Unknown Says:

    Искам да ми помогнете по скайп име да открия имейл.

  50. Unknown Says:

    Моля за помощ.Мога ли само по скайп име да намеря имейл адрес.

  51. Анонимен Says:

    zdr iskam da popitam neshto nepriqtno za obvyrzanite pone isteglih si skaip na tel posle go istrih no ne se otpisah predi tova I sega postoqnno me vodi che sym naliniq vyzmojnolie da e ot tova che ne sym se otpisal ili nqkoi mi e vlqzal v.moq skaip

  52. Анонимен Says:

    zdraveite bih iskala da vi pomolq da mi pomognete nqkoi polzva ot izvesno vreme moq skype ne moga da go spra smenil e parolata i az nqmam dostap tei kato profila mi tam e ot dosta godini tam ne pomnq email adresa si ako moje da mi pomognete 6te sam vi mnogo blagodarna

  53. Анонимен Says:

    kak da vidq po stari syobshteniq(ot predi 1-2 godini?